Pred malých poslancov dnes prišli 4 ministri, najvyťaženejší bol R.Kaliňák

21.08.2012 Bratislava

Bratislava 21. augusta (TASR) - Len štyria ministri zo 14-členného kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) sa dnes postavili pred 88 študentov Detskej univerzity Komenského, aby odpovedali na ich otázky. Simulovaná detská Hodina otázok pre členov vlády sa dnes na pôde parlamentu konala po desiaty raz.

Študentom boli k dispozícii ministri vnútra Robert Kaliňák, školstva Dušan Čaplovič, hospodárstva Tomáš Malatinský a životného prostredia Peter Žiga. Schôdzu riadili podpredsedovia parlamentu Jana Laššáková, Erika Jurinová a Ján Figeľ.

Najvyťaženejším členom vlády bol Kaliňák, ktorý študentom odpovedal najčastejšie. Deťom musel vysvetľovať, prečo je v politike, koľko dní do roka má dovolenku, prečo vojaci a policajti chodia do dôchodku už v štyridsiatke, prečo chce vláda zrušiť sviatok pripadajúci na 15. septembra a mal tiež odhadnúť, či euro vydrží, alebo či s ním raz bude platiť celý svet. Pri otázke, prečo má SR práve 150 poslancov, však priznal, že odpoveď nepozná.

Členov vlády zaskočila odborná otázka deväťročného žiaka, ktorého zaujímalo, kedy sa bude konečne úročiť zameškané výživné. Kaliňák to považuje za dobrý nápad a myslí si, že to v parlamente ešte zaznie.

Študenti nezabudli ani na svojho ministra školstva Čaploviča, ktorý musel odpovedať, kedy budú mať osemročné gymnáziá chýbajúce učebnice. "Otázka učebníc trápi aj mňa. Stále sú také, ktoré chýbajú na rôznych stupňoch vzdelania. Čo sa týka osemročných gymnázií, zrejme v najbližšom období budú vyexpedované učebnice pre predmety fyzika a chémia," avizoval študentom. Jedného zo žiakov trápilo, prečo nemá jeho škola v Lehote pri Nitre v 21. storočí telocvičňu.

Žiga zase dostal otázku, či treba po Slovensku vysádzať viac stromov. "Človek dosť silno zasahuje do prírody stavbou nových sídlisk a fabrík, teda by mal niečo prírode aj vrátiť a jednou z foriem je vysádzanie stromov. O lesy sa stará môj kolega Ľubomír Jahnátek a ja mu dohovorím, aby sa o ne staral viac," sľúbil Žiga.

Malatinský študentom vysvetlil, prečo neustále rastie cena benzínu a nafty. "Lebo všetci chceme viac peňazí. Pri veciach, ktorých je málo, čo je každá surovina, cena stúpa rýchlejšie. Ešte rýchlejšie je to pri tých surovinách, ktoré potrebujeme. Predpoklad, že cena stúpať bude, je veľký a my musíme organizovať pravidlá, ktoré môžu tento trend zbrzdiť alebo zvrátiť. Nie sme však všemocní," povedal.

Laššáková zase deti poučila, že v tomto volebnom období zrejme k zníženiu počtu poslancov zo 150 na 100 nedôjde. "Veľa sa o tom rozpráva, že počet 150 je dosť a treba to znížiť. Nie je to ale také jednoduché, lebo je to dané ústavou," podotkla. Figeľ nechal študentov hlasovať, či chcú desaťmesačné prázdniny a dvojmesačný školský "rok". Napriek tomu, že zopár poctivých hlasovalo proti, Figeľov návrh prešiel drvivou väčšinou. Rovnako tak väčšina odhlasovala, že s odpoveďami bola spokojnosť.

Okrem Hodiny otázok absolvujú malí študenti aj prehliadku parlamentných priestorov a pozrú si film o histórii slovenského parlamentarizmu.
 

Vyberte región